A kenyérsütési késztetésem nem szándékozom sorozatban közölni. Csak annyit az egészről röviden, hogy néhány kombinációt és variációt kipróbálva jutottam ehhez a majdnem kalács kenyérhez. :)
Előtte ki lett próbálva kenyérlisztből, teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből, tk. búzalisztből, kenyér- és finomliszt keverékből, kenyér- és tk. tönkölybúzalisztből, kenyér- és tk. búzalisztből.
Végül is ezt a kenyeret találtuk legfinomabbnak (bár majdnem kalácsnak vehető).
Az alapot két recept kombinációja adta. Az egyik Házi kenyér recept-szigetmonostori Lacibától a másik pedig a kiflis recept módosítva. E kettő kombinációjából, saját "szakállamra" készítettem tésztát és kisütöttem.
- 70 dkg liszt,
- 2 dl tej + 1/2 dl víz,
- 1 kk só,
- 3 ek cukor,
- 1 1/2 ek ecet,
- 1 kocka élesztő
A tejben egy ek cukorral felfuttattam az élesztőt. Ezt a többi anyaghoz öntöttem, összekevertem és bedagasztottam. Egy órát kelesztettem lefedve konyharuhával. Kelesztés után kör alakúra nyújtottam, megkentem olajjal, minden oldalról összehajtottam, kör alakúra nyújtottam és ismét megolajoztam. Hajtogatás után vekni alakot formáltam belőle, sütőlapra tettem és egy órát kelni hagytam.
250 fokra előmelegített sütőbe tettem és 30 perc alatt készre sütöttem. (Érdemes közben rá-rá nézni. A sütés vége felé pedig "szúrópróbát" végezni - ezt egy késsel tettem.)
Az eredmény:
Előtte ki lett próbálva kenyérlisztből, teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből, tk. búzalisztből, kenyér- és finomliszt keverékből, kenyér- és tk. tönkölybúzalisztből, kenyér- és tk. búzalisztből.
Végül is ezt a kenyeret találtuk legfinomabbnak (bár majdnem kalácsnak vehető).
Az alapot két recept kombinációja adta. Az egyik Házi kenyér recept-szigetmonostori Lacibától a másik pedig a kiflis recept módosítva. E kettő kombinációjából, saját "szakállamra" készítettem tésztát és kisütöttem.
- 70 dkg liszt,
- 2 dl tej + 1/2 dl víz,
- 1 kk só,
- 3 ek cukor,
- 1 1/2 ek ecet,
- 1 kocka élesztő
A tejben egy ek cukorral felfuttattam az élesztőt. Ezt a többi anyaghoz öntöttem, összekevertem és bedagasztottam. Egy órát kelesztettem lefedve konyharuhával. Kelesztés után kör alakúra nyújtottam, megkentem olajjal, minden oldalról összehajtottam, kör alakúra nyújtottam és ismét megolajoztam. Hajtogatás után vekni alakot formáltam belőle, sütőlapra tettem és egy órát kelni hagytam.
250 fokra előmelegített sütőbe tettem és 30 perc alatt készre sütöttem. (Érdemes közben rá-rá nézni. A sütés vége felé pedig "szúrópróbát" végezni - ezt egy késsel tettem.)
Az eredmény:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése