Ugrás a fő tartalomra

Finom kifli

Tény, hogy elkapott a sütkérezhetnék. Tél van, nem igazán lehet kertészkedni. Az idő sem olyan, hogy legalább metszeni lehetne. Mert ugye a sárban nem igazán érdemes tömöríteni a földet.

Tehát, sütni!
Ez az egész most télen "hatalmasodott" el rajtam. Az Interneten nagyon sok recept található, lehet olvasgatni. Ha viszont olvassuk, akkor már enni is jó lenne. Enni meg csak akkor lehet, ha valaki el is készíti. Valaki meg én szoktam itthon lenni. (A párom szokta mondani, hogy valaki el kellene, hogy menjen a boltba. Valaki hozzon be fát a tűzre...)

A nettet böngészve találtam rá egy finom kifli receptjére, amit ott croissantnak említenek. Igaz, még olvasáskor nem tudtam, hogy biztos finom, csak pozitív jelek mutattak rá. :)
Életem első, saját kiflije! Saját, mert a recepten módosítanom kellett, főleg a kéznél lévő alapanyagok megléte / hiánya miatt. A készítés technikáját azonban igyekeztem szigorúan követni, hogy az eredményt, ha egy mód van rá, mi együk meg.
A joghurt helyett birkatarhót, a 250 g vaj helyett, csak 125 g vajat, meg sajt helyett szezámmagot  használtam.

Elkészítés:
A 70 dkg lisztet, a tarhót, 2 dl tejet, 1 kk sót, 4 ek cukrot, 2 tojást, 1 egész élesztőt (nálunk ez 42 g) összekevertem, meggyúrtam. Körülbelül egy órára hűtőbe tettem. Kivételkor a tésztát 8 darabra osztottam. A 125 g vajat lereszeltem 7 kb. egyenlő kupacot csináltam belőle. Ekkor a gömbökké formázott tésztát elnyújtottam. Igyekeztem, hogy minél kerekebb formát kapjak. Az elsőre rászórtam egy kupac vajat, majd rá tettem a következő elnyújtott tésztát, erre ismét vajat és így sorba, amíg a nyolcadik tészta nem került a tetejére (erre már nem kell vaj). Lisztezett deszkán az egészet vékonyra kell nyújtani, kb. 2 - 3 mm. Nekem ez nem fért volna el a deszkán, ezért két részre vágtam. Így a két félkör tésztát könnyebben el tudtam nyújtani. A köröket 8 - 8 darab háromszögre osztottam és azokból sodortam meg a kifliket.
Sütőpapírral borított sütőlapra sorakoztattam a kész kifliket. Tetejüket megkentem tojással, megszórtam szezámmaggal és hagytam, hogy duplájára kelljenek. A sütőt 180 fokra előmelegítettem és 20 perc alatt készre sütöttem. (A sütési idő sütőnként lehet különböző!)

Íme az eredmény.
A finom kifli

















Az alaprecept itt található.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Jegestea – nyári napokra

Egészen ízletes, üdítő-nyugtató tea készíthető három illatos gyógynövényből. Ezek: citromfű, menta és levendula. Mindhárom nyugtatóan hat az idegrendszerre. Rendszeres fogyasztás esetén ki is fejti ezt. E mellett természetesen üdítő hatása van, különösen jegesteaként a forró nyári napokon, estéken. Kellemes italként vendégeknek is felszolgálható. A poharakat díszíthetjük: citromkarikával, mentalevéllel, levendulával... Figyelembe kell venni, hogy a menta étvágyfokozó hatású is, tehát túlzásba azért ne essünk! Egészségedre!

Borostyán

Borostyán A közönséges borostyán fás szárú, örökzöld kúszónövény. Léggyökereivel táplálék-, vagy folyadékfelvételre nem képes. Ezekkel csak kapaszkodik, nem élősködő. Kedvező környezetben (fákon, kőszirteken, falakon) 20 – 30 méteresre is megnő, de függőleges felület híján a talajt is beteríti. A felkúszó részen ősszel virágot hoz. Sok nektárt tartalmaznak ezért igen szeretik a méhek és más rovarok. Termései fekete bogyószerűek, melyek a tél vége felé érnek be. Sok madár fontos táplálékát képezik. Az ember számára viszont mérgezőek. Télálló, felhasználható árnyéki talajtakaróként, romok, fatörzsek, falak, kerítések befuttatására. Napos helyen igényli az öntözést. Gyógyhatása jelentős, azonban háziszerként nem használható. Dekoratív növényként viszont kitűnően megfelel. Forrás: Wikipédia